dobra kawa

Wybór pomiędzy kawą sypką i kawą mieloną jest mniej więcej taki tak wybór pomiędzy herbatą liściastą, a taką woreczkowaną. Co będzie w środku? W sumie nie wiadomo, musimy opierać się na informacji, którą przynosi nam producent. Jak wobec tego dokonać optymalnego pod kątem wymagań wyboru?

kawa bezkofeinowa

Kawa ziarnista – atuty
W kawie w ziarnach dłużej konserwowany jest aromat. Właśnie dlatego, jeżeli decydujemy się na droższą mieszkankę kaw (Arabica i Robusta w zestawieniu 3:1) i zamierzamy z tej mieszanki korzystać poprzez dłuższy czas, wybór jest prosty – kawa ziarnista. Aromat tego typu kawy wydziela się przy jakimkolwiek mieleniu obojętnie od tego, czy używamy to mielenia:
•    Młynka manualnego
•    Młynka automatycznego
W zależności od sposobu rozdrabniania pozyskujemy kawę o przeróżnych wartościach. I tak dla mielenia mechanicznego znacznie lepsze są mieszanki arabica oraz robusta, zaś dla mielenie ręcznego o wiele prawidłowiej sprawdzi się sama arabica. Sytuacja ma się całkiem inaczej w wypadku mielenia z użyciem fachowego młynka zainstalowanego w automacie ciśnieniowym. W takim przypadku mechanika scalona z delikatnością powoduje, że nawet najbardziej zbytkowny rodzaj kawy nie traci na wartości na skutek zastosowania zaawansowanych technik pod ciśnieniem i zachowania wyjątkowej temperatury mielenia.
Kawa mielona – plusy

Kawa mielona jest oszałamiającą opcją, jeśli nie mamy młynka do kawy ani nie używamy ekspresu ciśnieniowego, ale w dalszym ciągu zależy nam na należytej jakościowo kawie. Wtenczas najszybszym sposobem jej zdobycia jest nabycie kawy mielonej. Nadaje się ona zarówno na przygotowanie kawy zalewanej (takiej wymagającej zaparzania) jak oraz do zastosowania w ekspresach automatycznych-przelewowych, gdzie wystarczy jedynie dosypać zmielonej mieszanki i po paru minutach zdołać rozkoszować się przednią kawą.
W wyborze porządnej jakościowo kawy, zawsze pomoże nam etykieta, na której w świetle krajowego prawa, powinna odkryć się cała lista składników artykułu i sposób ich wykorzystania. Stale kierujmy się naturalnie zwartością pudełka z kawą, a nie marką, które nieraz może nas zmylić.