Lekarze niepokoją, że obecnie wzrasta liczba osób schorowanych na alergię. Będzie to jedna z najbardziej znanych chorób cywilizacyjnych, jaka dotyka coraz młodsze osoby. Obecnie rośnie na przykład odsetek bobasów dotkniętych wyłonionymi alergiami. Wśród tak młodziutkich pacjentów przeważnie następuje alergia na wyłonione produkty spożywcze. Wiele niemowląt, u jakich uczulenie objawia się w głównej mierze zaczerwienioną i swędzącą skórą, cierpi z powodu alergii na laktozę, czyli białko mleka krowiego. W takiej sytuacji matki, jakie własne dzieci karmią piersią, powinny całkiem odstawić wszelkie artykuły mleczne, takie jak mleko, sery, masło. Muszą również monitorować reakcje dziecka wówczas, gdy zjedzą inne towary potencjalnie mocno alergizujące, a wobec tego soję, jaja czy też orzechy. Jeśli dziecko karmione jest sztucznie, należy podawać mu wyjątkowe hipoalergiczne mieszanki, w których białko krowie jest zastąpione sojowym czy też w których zastosowano hydrolizat białka krowiego. W przypadku dzieci z alergią trzeba też mocno uważać podczas rozszerzania diety. Należy przede wszystkim podawać nowatorskie artykuły osobno i co kilka dni.
To właśnie dzięki temu wolno będzie łatwo ustalić, jakie z nich powodują wystąpienie jakiś niepożądanych objawów. Oczywiście zasady te dotyczą też starszych osób, u których występuje alergia na wybrane artykuły spożywcze. W takiej sytuacji najpoprawniej jest najzwyczajniej w świecie wyeliminować z domu pokarmy uczulające. W tej sytuacji nadzwyczaj ważne jest wsparcie całej rodziny. Jeśli któregoś z jej członków dotknęła alergia, najpoprawniej jest, jeżeli wszyscy po prostu przestrzegają właściwych zasad diety i nie jedzą mleka lub produktów zawierających orzechy.